Ayahraushan tulis BLOG

MENGINTAI DETIK TERINDAH

Archive for the ‘The art of Leydi’ Category

Retro A Go Go

Posted by ayahraushan on 31/03/2009

Bila cerita pasal zaman 60an, banyak benda yg aku rasa menarik dan uniknya orang2 yg hidup zaman tu.

Yg paling best tentunya fesyen pakaian, fesyen rambut dan jugak rentak muzik A go go…

Sebab tu filem2 P.Ramlee, aku masih mampu tonton sampai ke hari ni kerana kebanyakan filem beliau menggambarkan suasana

kehidupan zaman pop yeh yeh tu..Pemuda sudah semestinya berbaju kotak-kotak,lipat kat lengan , seluar ketat dan jambul di depan.

Pastu melaram dgn skuter yg 2 seaters tu..hehe..Pemudi lak semua mesti ala-ala Saloma..Jalan terkedek-kedek mcm itik.

Coba fikirkan kalo awek2 zaman skarang masih pakai sanggul tinggi sarang tebuan tu..pastu pakai lak helmet..hehe

Tak pon dah buh sanggul tinggi pastu pakai lak tudung..Komfom jadi mcm kepala Alien ..ngueh ngueh!

Oleh kerana minat sangat dengan style zaman pop yehyeh ni, maka aku pon coba la jugak menggambarkan dgn photoshop

camana laa rupa aku anak beranak sekiranya berada di zaman tu…hehe Boleh buat band ni!

Advertisements

Posted in The art of Leydi | Leave a Comment »

Ayah marah Naim sebab….

Posted by ayahraushan on 26/03/2009

Photobucket
Ni gambar yg aku lukis 5 tahun dulu…masa tu Raushan Naim berumur 5 bulan. hehe comel gak bapak yg peluk budak tu ye.
Bila aku tengok gambar ni baru aku perasan…Sebenarnya sampai sekarang aku masih suka peluk Naim mcm tu masa dia dah tidur.

Time malam2 macam tu bila tengok anak tidur…Aku selalu rasa sedih sebab Naim selalu kena marah.. macam2 sebab laa.
Biasanya lepas marah tu bila aku tengok Naim monyok aje..aku pon panggil dan peluk dia. Aku akan cakap macam ni..
” Naim..Ayah marah Naim tu sebab ayah sayang Naim. Kalo ayah tak marah…maksudnya ayah biar aje Naim jadi orang jahat.”

So sekarang ni kalo bergaduh dgn Muaz..biasanya Naim laa yg aku marah dulu. Tu yg dia cepat sedih kalo kena marah.
Sambil teresak-esak tu Naim mesti akan cakap ‘ Ayah..sob..sob..ayah marah Naim sebab ayah sayang Naim kan?”

Pertanyaan tu laa yg selalu meruntun hati aku…Baru aku tau susahnya masa mak ayah jaga kita masa kecik dulu. Kan?
Photobucket
Raushan Naim masa Ihtifal Day sekolah Tadika Little Caliphs tahun 2008..masa umur 4 tahun.

Posted in The art of Leydi | Tagged: , , | 2 Comments »

Wanita bertudung

Posted by ayahraushan on 25/02/2009

Aku kalo rasa nak melukis, lebeh selesa lukis pompuan..Kenapa pompuan? Err… munkin naluri seorang lelaki laa kut.
Pastu aku suka lukis pompuan pakai tudung…sebab aku malas nak pikir rambut dia pesen camana. Leceh lukis rambut ni.
Kalo pakai tudung,aku bleh tukar-tukar kaler tudung tu..Konsentret kaler kat muka aje laa bagi detail skit.
Aku suka layan bahagian mata dgn bibir…Pompuan tang situ yg membuat lelaki sering cayer menjadi molekul-molekul gas. hehe

Gambar-gambar ni aku tiru dari majalah…Kaler dalam photoshop aje.

PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket

Posted in The art of Leydi | 6 Comments »

Karikatur Pengantin

Posted by ayahraushan on 18/02/2009

Perchobaan untuk mengkartunkan muka pengantin.Aku suka bikin karikatur ni tapi susah…kadang2 aku cepat fedup.
Biasanya orang mana suka mukanya kelihatan kelakar+huduh macam batu.
Walaopon minta dikartunkan tapi nak muka mesti nak maintain kiut, comel, hensem..

PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket

Posted in The art of Leydi | Leave a Comment »

Ayahraushan mula berblog…

Posted by ayahraushan on 11/02/2009

livi-051

Bismillahirrahmanirrahim….

Aku molakan blog aku ini dengan sedikit prakata
alu-aluan buat pembaca sekelian….
Aku ni tak pandai nak susun ayat yg mengancam jiwa tapi nak jugak sibuk berblog macham orang laen. he he

Maklum la zaman ni kalo takde blog sendiri,
kita dilihat seperti pepatah melayu berkata “monyet dihutan disusukan, anak  sendiri asik minum air gas berjenama cocacola.”…

Mmm..
Nampaknya macam tak berapa sesuai pulak pepatah ni.Tak jumpa lak pepatah lain.

Tapi bayangkan camana kalo jiran kita nampak kita tengah susukan monyet  kat tepi hutan.
Sedangkan adalah lebeh baik waktu itu kita duk depan pc buat blog sendiri. Memang sangat pelik peristiwa itu..

Nama aku mengikut sejarah apa yg ditulis oleh polis dlm surat beranak adalah Ramley B.Hj Rasidi.
Aku rasa ayah memang nak buh nama Ramli tapi sebab ayah ada pelat Banjar tu yg bunyi jadi mcm Ramlek.
Polis tu pulak memang kena lurus bendol..ditulisnya ikut sebutan ayah. Nasib baek dia tak tulis Ramlai atau Ramlah Ram ke..

Masa aku skolah rendah, slalu gak awek yg cun-cun ejek nama aku tu.
Tapi biasa laa aku jual mahal. Bila dah skolah menengah, aku rasa unik plak. Ejaan L.E.Y tu ada unsur2 hollywood sikit..
Macam iras-iras RIPLEY Believe It Or Not….hehe…Cuma aku ni skarang nampaknya mcm ke arah RAMLEY BUNCIT or Not.

Kira Ramley tu nama kalo nak pi mengundi pilihanraya laa. Kalo amik gambar Kawin aku pakai nama Ayahraushan
Tapi kalo lukis kartun, biasa aku pakai nama LEYDI..Dah lama pakai nickname ni sejak Form 2.
Cuma tak bestnya orang ingat pompuan sbb bunyik mcm Lady..Tu yg peminat ramai laki je…
Ye laa aku nak gak peminat pompuan..hehe

Memang bagus ada blog ni…Selain boleh promote perkhidmatan yg kita tawarkan..
Banyak benda kita bleh kongsi tengok, kongsi pendapat…Boleh blajar menulis..boleh tayang muka..he he

Macam aku kononnya nak tunjuk laa skit hasil  keje lukis-lukis tahap cakar ayam..
Kot korang nak tempah potret ke atau karikatur ke bagi kat gepren atau boipren …atau bagi cikgu disiplin ke..Boleh arr aku lukiskan.
Selain tu aku pon ada laa coba-coba amik gambar orang kawin…macam orang lain gak.
Itu pon sbb dah ada teknologi digital kamera…Kalo masih pakai filem mampus aku tak konfiden.
he he he Segan nak ngaku wedding photographer sebab masih terkial-kial guna kamera ngan flash.
Tapi boleh arr korang tengok2 koleksi gambar penganten yg aku dah tangkap tu..main belasah aje.

Selama ni bila berkarya, aku sorang aje yg tengok..pastu senyum sorang-sorang..pastu perasan sorang-sorang..pastu tido.
Jadi pasni kalo aku bubuh hasil keje cakar-cakar kaki kanan ayam tu, atau gambar peti surat ke bleh arr korang komen ..ek!

Pastu cerita la pada jiran sebelah-menyebelah suh buka blog aku ni.Pastu khabarkan pada anak pompuan ketua kampong yg tingkatan 5 tu
dan jangan lupa hebohkan jugak pada sedara-mara yg jauh dan dekat dan yang cun-cun..
Sebab kalo aku sorang aje yg tengok, baek aku duk depan tv aje layan Melodi sambil makan kuaci diselang seli dgn ketip kuku…

Ok, selamat menjamu mata….Moga kalian gumbira selalu.

Posted in The art of Leydi | 4 Comments »